4. tammikuuta 2010

4.1.2010 / Marita Pasanen

Uusi vuosi, uudet kujeet... Loma on opettajalle odotettu ja ansaittu lepoohetki. Muusikolle se tarkoittanee lähinnä biisien vaihtumista päässä. Sukulaiseni ihmettelevät usein ääneen, miksi kuuntelen niin vähän musiikkia. Eivät he voi ymmärtää, että kuulen musiikkia koko ajan! Päässä vaihtuu teos juuri silloin, kun itseä huvittaa. Alitajunta työstää teoksen juuri sellaiseksi, kuin itse sen toivon olevan. Ero normiviikossa ja lomassa on siis se, että lomalla päässä soi uusia säveliä. On siis aika säveltää. Voi tätä riemua!

Kari tuossa muutama viikko sitten kertoi, kuinka olemme etuoikeutettuja saadessamme elää musiikin maailmassa. Niin totta, kuin se onkin, niin naisena ja perheen äitinä sieltä "palaaminen maan pinnalle" saisi olla aika ajoin helpompaa. On lähes mahdotonta saada organisoitua järkevä kauppalista viikon tarpeisiin tai koko kodin suursiivous parissa päivässä, jos päässä sointu hakee oikeaa käännöstä ja seitsemän minuutin sävellys huipennustaan. Joulu tuli ja meni kuitenkin. Moni etukäteen suunniteltu askare jäi toteutumatta, mutta sain laulaa sydämeni kyllyydestä, siinä missä kaikki kuorotkin. Toivon, että siinä samalla toimme joulun moneen ihmissydämeen.

Työpaikallani Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla järjestettiin ennen joulua näyttävät konsertit, joihin oli koottu opinnoissaan ahkerimmat. Mukana oli opiskelijoita aivan pienimmistä aina ammattiopiskelijoihin. Sain olla osallisena niissä kaikissa, vaikkakin puheroolissa. Mieleeni jäi erään kollegani kommentti: "Kertakaikkiaan hämmästyttävää, miten monella tavalla musiikki voikaan ilmetä". Se on niin totta! Liikkeissä, rytmeissä, eri korkuisissa äänissä, mitä erilaisimmissa soittimissa, äänten kirjossa... Ja kuinka monta ainutlaatuista ihmistä lavalle asteli määrätietoisesti, silmä palaen. Noina hetkinä voi vain kuunnella ja katsella hiiren hiljaa, kun musiikki käyttää ihmistä välikappaleena.

Tammikuun koulutuspäivät täällä Kokkolassa lähestyy. Tervetuloa sankoin joukoin! Olemme keränneet tarjolle monen moista, juuri tälle alueelle ominaista koulutusta. Monipuolisuutta, kokeilua, uteliaisuutta ja yhteishenkeä täältä ei puutu!

Mitä parhainta ja menestyksekkäintä uutta vuotta itse kullekin!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu